Asta e încă permis!? – Legi curioase in Germania

Asta e încă permis!? – Legi curioase in Germania

Cine nu a auzit de deciziile curioase ale instanțelor de judecată americane care se referă la fapte aparent complet absurde. De exemplu, un producător de cuptoare cu microunde a fost condamnat la plata unor despăgubiri substanțiale pentru că în instrucțiunile de utilizare ale aparatelor sale nu era menționat faptul că nu poți usca un hamster în cuptorul cu microunde fără ca acesta să moară.

Dar nu trebuie să părăsim continentul pentru reglementări bizare. Chiar și in legile germane sunt câteva regulamente unice și uneori destul de absurde care ne fac să zâmbim, cel puțin în zilele noastre.

1.

§ Secțiunea 8 din Legea privind sărbătorile publice interzice evenimentele sportive și de dans în Vinerea Mare. Aceasta este considerată o sărbătoare publică și ar trebui să fie sărbătorită în același mod. Cu toate acestea, această reglementare la nivel național nu este suficientă pentru Renania de Nord-Westfalia. Acolo, filmul "The Life of Brian" nu poate fi difuzat în public. Blasfemia nu poate fi recunoscută în mod clar ca satiră.

2.

Interdicția de a conduce vehicule în Helgoland este, de asemenea, unică. § Secțiunea 50 din StVO interzice chiar și mersul pe bicicletă pe această insulă îngustă. Prin urmare, companiile de închiriere de biciclete, altfel tipice pentru Marea Nordului, s-au specializat aici în scutere cu pedale.

3.

Până la abolirea acestei dispoziții în 2018, articolul 21 alineatul (1) din Constituția landului Hessa permitea pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni deosebit de grave. Este bine că articolul 102 din Legea fundamentală a declarat pedeapsa cu moartea abolită încă din 1949. Pentru că, în Germania, legea federală încalcă întotdeauna legea statului.

4.

Cu toate acestea, Hesse are încă o perlă de jurisprudență. În conformitate cu articolul 10 alineatul (6) din vechiul regulament al orașului Bad-Sooden-Allendorf, pot fi instalate numai umbrele de soare în culorile pastel, bej sau nisip. Ochelarii colorați din idila orășelului pot fi sancționați cu o amendă de până la 15.000 de euro.

5.

În conformitate cu articolul 307 alineatul (1) din Codul penal, este interzisă detonarea unei bombe atomice sau a altor arme nucleare. O infracțiune este pasibilă de o pedeapsă de cel puțin cinci ani de închisoare. Pare foarte îndoielnic de ce este nevoie de fapt de o lege de interzicere pentru acest lucru.

6.

O căsătorie nu este valabilă în conformitate cu articolul 1314 alineatul (2) din Codul civil dacă unul dintre participanți fie nu a fost conștient de faptul că este vorba despre o ceremonie de căsătorie, fie nu a fost deloc conștient. Astfel, cineva se poate salva în ultimul moment explicând, de exemplu, că a presupus că era vorba de o filmare sau că a interpretat greșit o ceremonie religioasă. Chiar și o intoxicație alcoolică considerabilă poate fi suficientă, atâta timp cât potențialul soț nu mai este capabil să își formeze o voință.

7.

Nu este permis să înoți în canalizare fără permisiune. Prin urmare, dacă vă decideți să nu înotați în fosa septică și preferați să folosiți podul existent, nu aveți voie să îl traversați în trepte. Acest lucru este reglementat de § 27 alin. 6 StVO. Această reglementare a fost introdusă și în Germania după ce un pod s-a prăbușit în Marea Britanie în 1831 din cauza rezonanței celor 74 de soldați care traversau în același ritm.

8.

Toți conducătorii auto trebuie să fie conștienți de faptul că, deși este permis să se dezbrace în timp ce conduc, atâta timp cât acest lucru nu afectează capacitatea de reacție, nu pot fi dezbrăcați atunci când coboară din mașină, deoarece acest lucru ar putea cauza o tulburare pentru alte persoane în sensul articolului 118 OWiG. În acest caz, puteți fi amendat pentru acest lucru.

9.

Cine nu mai îndrăznește să se urce în mașină și preferă să facă o plimbare frumoasă cu telecabina ar fi bine să nu o facă în Mecklenburg-Pomerania de Vest. Deși acolo există o lege de stat privind instalațiile de transport pe cablu, de fapt nu există nici măcar o singură instalație. Cu toate acestea, o directivă a UE a făcut ca legea să fie necesară: "Neintroducerea ei ar fi amenințat cu amenzi de până la 791.000 de euro pe zi!"

10.

Pentru cei care se întreabă, pe bună dreptate, după toate acestea, ce mai este permis, există o rază de speranță. Șoferii nevăzători au voie să parcheze până la 3 ore pe locurile de parcare pentru rezidenți, dar și în zonele de parcare restricționată. În cazul în care treceți examenul auto fără să vedeți deloc.

Astfel, deși unele dintre dispoziții se bazează pe considerente rezonabile, legiuitorul ar trebui să reconsidere în mod regulat caracterul practic și, mai ales, formularea normelor. De exemplu, în §§ 981, 982 din Codul civil german, încă se folosește cuvântul “Reichsbehörden”, iar în § 18 alin. 1 teza 2 din StVG, se folosește termenul “Führer” în locul termenului “Fahrzeugführer”, care este nesemnificativ mai lung. Prin urmare, ar fi recomandabilă o revizuire generală, chiar dacă Bundestagul însuși se află și astăzi în Reichstag.

erichmocanu

Activist Civic fondator AEBS.org, Jurnalist si Expert extern in UE-GDPR / DPO