Poate dealerul auto să se retragă din contract?

vehicles parked inside elevated parking lot
Poate dealerul auto să se retragă din contract?

Orice persoană care încheie un contract de vânzare a unui vehicul este obligată în primul rând să respecte acest contract. Acest lucru este valabil atât pentru cumpărător, care trebuie să plătească prețul de achiziție și să accepte vehiculul, cât și pentru vânzător, care trebuie să predea și să transfere proprietatea asupra vehiculului. Dar ce se întâmplă dacă cumpărătorul plătește un avans, dar nu este de acord cu data ridicării […].

Orice persoană care încheie un contract de vânzare a unui vehicul este obligată în primul rând să respecte acest contract. Acest lucru este valabil atât pentru cumpărător, care trebuie să plătească prețul de cumpărare și să accepte vehiculul, cât și pentru vânzător, care trebuie să predea și să transfere proprietatea vehiculului. Dar ce se întâmplă dacă cumpărătorul plătește un avans, dar data de încasare și de plată integrală a prețului de cumpărare este amânată de mai multe ori? Poate un dealer auto, în calitate de vânzător, să se retragă atunci din contract? Și cum rămâne cu încasările reduse în cazul în care prețul de achiziție al vehiculului este mai mic? Curtea Supremă Federală (BGH) a abordat această chestiune în hotărârea sa din 14.10.2020 (Ref.: VIII ZR 318/19).

Ce se întâmplase?

Un dealer auto a vândut un autoturism vechi de un an cu 63.000 de euro pe 04.07.2016. Un reprezentant autorizat al cumpărătorului a plătit un avans de 11 970 de euro. Restul prețului de achiziție urma să fie plătit două zile mai târziu, la ridicare. La cererea cumpărătorului, data a fost amânată cu încă două zile, până la 08.07.2016. La data de 08.07.2016, reprezentantul autorizat l-a informat pe cumpărător că era plecat din țară din cauza unui deces și că nu se va întoarce decât în săptămâna următoare. Acesta a solicitat ca data de colectare să fie amânată din nou.

Dealerul auto s-a conformat și a stabilit termenul de ridicare și de plată a prețului de achiziție pentru luni, 11.07.2016, până la ora 15.00. În același timp, acesta l-a informat pe client că, în caz contrar, va trebui să vândă autoturismul în altă parte. Întrucât cumpărătorul nu a răspuns la 11.07.2016, dealerul auto a declarat că renunță la contractul de vânzare-cumpărare la 13.07.2016. În aceeași zi, cumpărătorul a declarat că ridicarea va fi posibilă începând cu data de 18.07.2016. Cu toate acestea, dealerul auto a declarat la 16.07.2016 că își rezervă dreptul de a solicita daune-interese și a vândut autoturismul în altă parte la 18.07.2016, lucru despre care l-a informat și pe cumpărător.

Dealerul auto dorea să ramburseze avansul minus daunele în valoare de 4 727,50 euro – suma cu care prețul de achiziție a fost mai mic la a doua vânzare. Cumpărătorul nu a fost mulțumit de acest lucru, a cerut o rambursare integrală și, în cele din urmă, s-a adresat instanței. Atât Tribunalul local (Amtsgericht, AG), cât și Tribunalul regional (Landgericht, LG) din Köln au dat dreptate cumpărătorului. Dealerul auto a făcut apel la Curtea Supremă Federală (BGH).

Decizia Curții Supreme Federale

BGH a considerat că declarația de retragere a dealerului auto este nulă, la fel ca și instanțele anterioare. Motivul a fost termenul clar prea scurt pentru plata prețului de achiziție rămas și pentru ridicare, pe care dealerul auto îl stabilise inițial până la 11 iulie 2016. Prin urmare, la data de 13.07.2016 nu ar fi existat premisele pentru o declarație de retragere efectivă, mai ales că nu fusese acordat niciun drept contractual de retragere. De asemenea, nu exista niciun motiv să se presupună că termenul ar fi fost dispensabil.

Prin urmare, dealerul auto nu avea dreptul la daune-interese – în ciuda unei încălcări a obligațiilor de către cumpărător. Potrivit motivării hotărârii, dealerul auto nu a oferit autovehiculul cumpărătorului până la expirarea termenului rezonabil de grație. Perioada de grație rezonabilă fusese declanșată de termenul scurt. Cu toate acestea, acest termen nu expirase încă la 18 iulie 2016, astfel încât cererea de despăgubiri din 16 iulie 2016 fusese declarată, de asemenea, înainte de expirarea termenului de grație – ceea ce însemna că nu fuseseră încă îndeplinite condițiile pentru cererea de despăgubiri.

Ulterior, Curtea Supremă Federală a confirmat, de asemenea, dreptul cumpărătorului la avansul rămas. Acest lucru nu s-a datorat unei rezilieri efective din partea dealerului auto. Mai degrabă, aceasta s-a bazat pe o declarație efectivă de reziliere din partea cumpărătorului, care trebuia să fie văzută cel târziu în mod implicit în depunerea acțiunii de rambursare a avansului rămas.

Spre deosebire de dealerul auto, cumpărătorul avea dreptul de a se retrage din contract. Acest lucru se datora faptului că reprezentanța auto nu își îndeplinise partea sa din contractul de vânzare-cumpărare – transferul de proprietate și predarea autoturismului – în ciuda datei scadente. Nu a fost nevoie să se stabilească un termen limită, deoarece dealerul auto a arătat clar, cel târziu prin vânzarea mașinii în altă parte, că refuză în mod definitiv și serios să își „îndeplinească partea sa din contract.”

Sfat practic: Armin Media

Această hotărâre arată că un dealer auto poate, în principiu, să se retragă din contract în cazul în care cumpărătorul nu își îndeplinește obligațiile. Cu toate acestea, pentru ca retragerea să fie efectivă, este necesar să i se acorde cumpărătorului o perioadă de timp rezonabilă pentru plată și încasare – cu excepția cazului în care în contract s-a convenit altfel. Cât de lungă trebuie să fie această perioadă nu se poate spune în termeni generali și depinde de circumstanțele fiecărui caz în parte. În acest caz specific, instanțele au considerat că cel puțin 14 zile este un termen rezonabil.

Pentru a evita astfel de probleme și pentru a preveni o reducere a încasărilor, merită să consultați un consilier juridic. Adesea, incertitudinile pot fi clarificate în acest fel înainte de a se intenta o acțiune în justiție. Avocații cu experiență din cadrul cabinetului Armin Media vor fi bucuroși să vă ajute.

erichmocanu

Activist Civic fondator AEBS.org, Jurnalist si Expert extern in UE-GDPR / DPO