Există o nouă regulă de parcare!

Există o nouă regulă de parcare!

În parcări se aplică aceleași reguli de circulație ca și pe drumurile publice. Aceasta include, de asemenea, regula „dreapta înainte de stânga”.

Cu toate acestea, Curtea Federală de Justiție a hotărât că această regulă nu se aplică în parcările fără reglementări clare privind dreptul de trecere. Acest lucru înseamnă că, în astfel de cazuri, șoferii trebuie să comunice între ei pentru a stabili cine are prioritate de trecere.

Discuția de la Curtea Federală de Justiție (BGH) a fost declanșată de un caz din Lübeck. Doi șoferi au fost implicați într-un accident în parcarea unui magazin de bricolaj. Reclamantul venea dinspre dreapta și se considera în dreapta datorită regulii „dreapta înaintea stângii”. Întrucât instanțele inferioare au avut opinii diferite, cazul a ajuns în cele din urmă la Curtea Federală de Justiție. Aceasta și-a publicat acum hotărârea. Aceasta arată că cei doi șoferi trebuie să împartă prejudiciul. În același timp, hotărârea BGH stabilește noi standarde pentru traficul în parcări.

BGH a hotărât că „dreapta înainte de stânga” nu se aplică în parcările de mașini. Judecătorii și-au bazat decizia pe faptul că parcările nu sunt o cale rutieră convențională, ci mai degrabă o zonă de încărcare și descărcare a vehiculelor. Prin urmare, în aceste zone nu sunt necesare reguli stricte de prioritate. În schimb, șoferii ar trebui să comunice între ei și să conducă cu atenție. Deoarece și pietonii folosesc parcările, este recomandabil să se conducă oricum cu atenție în aceste zone.

Hotărârea judecătorească precizează, de asemenea, că regula „dreapta înaintea stângii” se aplică numai dacă banda are un „caracter rutier clar”. Acesta este cazul dacă carosabilul este „utilizat în principal pentru acces și ieșire și, prin urmare, pentru fluidizarea traficului”. Cu toate acestea, există o excepție de la noua reglementare: dacă regula „dreapta înainte de stânga” este indicată în mod explicit în parcare, șoferii trebuie să o respecte și ei.

Judecătorii de la BGH presupun că regula „dreapta înainte de stânga” în parcări va rămâne în mintea șoferilor. Totuși, potrivit BGH, acesta nu este un motiv pentru a acorda un tratament preferențial vehiculelor care vin din dreapta. Cu toate acestea, este necesară prudența atunci când se virează într-o parcare.

Dacă are loc un accident într-o parcare, regula este următoarea: cine a fost mai rapid plătește mai mult. În cazul de la Lübeck, cei doi șoferi trebuie să împartă costurile pagubelor provocate în proporție de 30 la 70, deoarece ambii șoferi circulau cu viteză excesivă. Cu toate acestea, unul dintre ei mergea puțin mai repede decât celălalt și, prin urmare, trebuie să plătească partea cea mai mare.

erichmocanu

Activist Civic fondator AEBS.org, Jurnalist si Expert extern in UE-GDPR / DPO