Concediu Medical in Germania

Concediu Medical in Germania

Casa de asigurări de sănătate trebuie să plătească în continuare indemnizația de boală dacă plecați în vacanță în străinătate, în UE. Această decizie a fost luată de Tribunalul Social Federal din Kassel. Un schelar aflat în concediu medical a vrut să călătorească în Danemarca și, în cele din urmă, i s-a dat dreptate.

O persoană care este bolnavă mai mult de șase săptămâni în calitate de angajat poate să meargă în concediu de odihnă într-o altă țară din UE și să primească în continuare indemnizația de boală: Aceasta este ceea ce a decis Curtea Socială Federală în cazul unui angajat (hotărârea din 4 iunie 2019, ref.: B 3 KR 23/18 R). Casa de asigurări de sănătate nu poate pur și simplu să oprească plata în cazul unei vacanțe în străinătate.

Reclamantul a fost în concediu medical timp de mai multe săptămâni din cauza unor dureri de spate. Acesta a depus o cerere de concediu în Danemarca la casa sa de asigurări de sănătate și a respectat astfel reglementările. De asemenea, medicul său nu a văzut nicio problemă în legătură cu această călătorie. Cu toate acestea, compania de asigurări de sănătate nu a dorit să aprobe călătoria. Spre deosebire de medic, casa de asigurări de sănătate a suspectat că durerea ar putea fi agravată de călătorie.

În hotărârea sa, Tribunalul Social Federal a stabilit acum câteva puncte importante pentru lucrători:

  • O casă de asigurări de sănătate nu poate refuza un sejur în străinătate pentru că suspectează efecte asupra stării dumneavoastră de sănătate.
  • Casa de asigurări de sănătate trebuie să plătească prestații de boală chiar dacă vă aflați în străinătate, în UE. Context: Într-un stat membru al UE, se aplică regulamentul european privind așa-numitul export de prestații în numerar. Acesta nu se aplică însă în afara UE. Dacă vă aflați în concediu medical și plecați într-o călătorie pe distanțe lungi, fondul de asigurări de sănătate poate înceta plata.
  • Dacă sunteți bolnav mai mult de șase săptămâni și, prin urmare, nu puteți lucra, trebuie totuși să solicitați în prealabil casei de asigurări de sănătate un sejur în străinătate. Cel mai bine este să aveți un certificat medical care să confirme că nu sunteți în stare să lucrați pe durata șederii și că nu există nicio obiecție medicală la călătorie.
  • Dacă sunteți în incapacitate de muncă, asigurați-vă că obțineți o autorizație pentru vacanța în UE. Dacă nu faceți acest lucru, este posibil să nu primiți indemnizație de boală, cel puțin pentru perioada de timp petrecută în străinătate.
  • În cazul în care casa de asigurări de sănătate vă cere să vă prezentați la un examen sau la un tratament medical, trebuie să vă conformați și să vă prezentați. Dacă ignorați astfel de solicitări din partea casei de asigurări de sănătate de a coopera, s-ar putea să aveți, de fapt, probleme cu indemnizația de boală.

Ia legătura

Cerere de Evaluare Gratuita

Cât de departe puteți pleca atunci când sunteți în concediu medical?

Dacă vă aflați în concediu medical și plecați într-o călătorie pe distanțe lungi, casa de asigurări de sănătate își poate întrerupe plățile. Dacă sunteți bolnav mai mult de șase săptămâni și, prin urmare, nu puteți lucra, trebuie totuși să depuneți în prealabil o cerere la casa de asigurări de sănătate pentru un sejur în străinătate.

Ce se întâmplă dacă vă îmbolnăviți în timpul vacanței?

În cazul în care o persoană este bolnavă în concediu de odihnă mai mult de trei zile, concediul de odihnă este întrerupt de concediul medical. În acest scop, angajatorul trebuie să fie anunțat de boală cel târziu în a treia zi, chiar dacă se află în concediu în străinătate.

Cum anunț Concediu medical din Strainatate?

In primul rând, trebuie anunțat angajatorul cat se poate de repede, despre Concediu Medical care a fost ordonat de un Medic. Trimiteți medicalul prin Fax, Email sau Whatsapp angajatorului. Apoi, daca aveți posibilitate, lăsați Certificatul Medical tradus in limba Germana. (Daca nu e posibil, asta e!) Când ajungeți in Germania, Trimiteți certificatul medical in Original, unul către casa de asigurare medicala. NU uitați sa va faceți copie

Pot călători atunci când sunteți în concediu medical?

Da, În multe cazuri, este permisă plecarea în concediu de odihnă în ciuda concediului medical, dacă aceasta nu vă împiedică recuperarea. “Trebuie doar să vă comportați în așa fel încât să vă însănătoșiți cât mai repede posibil – adică boala să nu se agraveze sau să se prelungească“.

Pot pleca în vacanță în timp ce primesc indemnizație de boală?

Curtea Federală Socială (Bundessozialgericht) a hotărât că persoanele asigurate prin lege care primesc indemnizații de boală își pot lua concediu de odihnă în altă țară din UE. Casele de asigurări de sănătate nu pot înceta pur și simplu plata prestațiilor de boală. vezi decizia de la începutul paginii.

erichmocanu

Activist Civic fondator AEBS.org, Jurnalist si Expert extern in UE-GDPR / DPO