CONCEDIU RĂMAS NU MAI EXPIRĂ AUTOMAT
Cei mai înalți judecători de muncă din Germania din Erfurt s-au îndepărtat de interpretarea anterioară mai favorabilă angajatorilor a Legii Federale a Sărbătorilor. Ce înseamnă asta pentru angajați?
Enervarea angajaților a fost mare când timpul rămas de concediu a expirat la sfârșitul unui an. S-a terminat acum: Tribunalul Federal de Muncă (BAG) a decis marți că drepturile de concediu ale angajaților nu mai expiră automat și, de asemenea, nu devin automat prescrise după trei ani.
Acest lucru poate însemna că concediul rămas poate fi luat în continuare ani mai târziu sau că trebuie plătit angajaților atunci când raportul de muncă se încheie. Excepție: angajatorul s-a asigurat că angajații își pot lua efectiv concediul.
Prin urmare, angajații trebuie să fie informați în timp util de către șef cu privire la drepturile rămase la concediu și să fie rugați să ia concediu. Un termen de prescripție de trei ani începe „abia la sfârșitul anului calendaristic în care angajatorul informează salariatul cu privire la dreptul său specific de concediu și termenele de expirare, iar salariatul, totuși, nu și-a luat vacanța de bunăvoie”, a declarat instanța. explicat ( Az.: 9 AZR 266/ 20 ).
Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis recent că un drept de concediu poate deveni prescris numai dacă angajatorul și-a respectat obligația de a coopera. BAG a luat acum în considerare această decizie a CEJ în actuala sa hotărâre.
Instanța a explicat că obligația angajatorului de a furniza informații se aplică și salariaților bolnavi de mult timp (dosar nr.: 9 AZR 245/19 ). Până în prezent, aceștia erau amenințați cu pierderea concediului de odihnă la 15 luni de la sfârșitul anului calendaristic pentru anul de boală. Asta nu se mai aplica.
Verdictul celui mai înalt judecător al muncii german înseamnă o abatere de la interpretarea anterioară mai degrabă prietenoasă cu angajatorul a legii federale a sărbătorilor. De fapt, prevede că vacanța va fi luată în anul calendaristic curent. Concediul de concediu poate fi reportat în primele trei luni ale anului următor doar din motive operaționale sau personale urgente.
Și așa a apărut hotărârea BAG: O funcționară fiscală, care este în companie din 1996 și care nu și-a epuizat cele 24 de zile de concediu pe an, a primit 76 de zile de zile de concediu rămase de către angajatorul ei în 2011.
Acesta a asigurat-o că această vacanță nu va expira pe 31 martie 2012, deoarece nu a putut să-și ia concediul din cauza volumului mare de muncă. În loc să reducă rapid timpul de concediu rămas, angajata a acumulat mai mult timp de concediu până la încheierea raportului de muncă în 2017: a pretins 101 zile în valoare de aproximativ 23.000 de euro.
Tribunalul de muncă din Solingen a decis că doar trei zile de concediu trebuiau compensate de către companie – pretențiile din anii anteriori expiraseră. Cu toate acestea, în cadrul procedurii de recurs, Tribunalul Regional de Muncă (LAG) din Düsseldorf a acordat angajaților o compensație financiară pentru un total de 79 de zile de concediu.
HOTĂRÂREA CEJ PRIVIND DREPTUL LA CONCEDIU AFECTEAZĂ CONCEDIUL MINIM LEGAL
În 2020, fiscul a depus contestație la BAG împotriva hotărârii GAL. Judecătorii de muncă din Erfurt au recunoscut că o decizie definitivă depinde de interpretarea dreptului european și că, prin urmare, CEJ trebuie să decidă în prealabil dacă un drept de concediu poate deveni prescris numai dacă angajatorul și-a respectat obligația de a coopera. CEJ a răspuns afirmativ la această întrebare la sfârșitul lunii septembrie 2022.