Elevul își fotografiază profesorul – avertizarea de expulzarea scrisă este legală?
La Berlin, Tribunalul Administrativ a trebuit să decidă dacă o exmatriculare scrisă din școală a fost o măsură legală luată de școală în cazul în care elevul a fotografiat un profesor fără consimțământul acestuia și le-a difuzat în cadrul școlii.
Potrivit Tribunalului Administrativ, din cauza puterii discreționare a școlii în materie de educație, controlul judiciar se limitează la faptul dacă faptele cauzei au fost stabilite corect și dacă au fost respectate limitele proporționalității. În cele din urmă, o mustrare scrisă a fost proporțională ca fiind cea mai blândă măsură, deoarece elevul a încălcat atât regulamentul intern, cât și dreptul general al personalității profesorului. În plus, elevul s-a dovedit a fi nerezonabil.
Tribunalul administrativ din Berlin
Comunicat de presă nr. 33/2023 privind hotărârea din 21.07.2023
Ref.: VG 3 K 211/22
Un elev care a făcut fotografii cu profesorul său în timpul orelor de curs fără acordul acestuia și le-a trimis a primit pe bună dreptate o mustrare scrisă. Aceasta a fost decizia Tribunalului Administrativ din Berlin.
Elevul de clasa a opta și-a fotografiat în secret profesorul de la clasă – potrivit acestuia din plictiseală – în timpul orelor de curs cu ajutorul tabletei sale și a trimis fotografiile unei terțe persoane necunoscute. Fotografiile au fost apoi distribuite digital în rândul elevilor din școală prin intermediul serviciilor de știri. O conferință de clasă convocată, condusă de profesorul clasei, a decis în unanimitate să îi aplice elevului o mustrare scrisă și, cu majoritate, să înscrie mustrarea în raportul anului școlar. Contestarea mustrării de către elev nu a avut succes.
Camera a treia a instanței administrative a respins plângerea ulterioară a elevului. Mustrarea scrisă, ca măsură disciplinară școlară, nu avea un caracter punitiv, ci era o măsură pedagogică care, pe lângă educarea elevului în cauză, servea în primul rând la asigurarea funcționării școlii, în special a lecțiilor. Condiția prealabilă a fost încălcarea obiectivă a obligațiilor de către elevul în cauză. Atunci când impunea o măsură disciplinară, școala dispunea de o marjă de apreciere pedagogică, care nu era supusă controlului judiciar decât într-o măsură foarte limitată, în special în ceea ce privește stabilirea corectă a faptelor cazului, lipsa arbitrariului și respectarea limitelor proporționalității. Acesta a fost cazul în speță. Elevul a recunoscut că a făcut și a trimis fotografiile profesorului de clasă fără consimțământul acestuia. În acest fel, el a încălcat regulamentul intern al școlii, a perturbat procesul de predare și a încălcat dreptul general al personalității profesorului. Mustrarea scrisă a fost proporțională, fiind cea mai ușoară măsură disciplinară, având în vedere răspândirea virală a fotografiilor în școală, riscul de imitare asociat și comportamentul intransigent al elevului. Școala era liberă, dacă era necesar, să utilizeze atât măsuri educative – de exemplu, sub forma unei discuții educative cu elevul – cât și măsuri formale – cum ar fi mustrarea în acest caz – pentru același incident. Chiar și înscrierea mustrării pe certificat nu era criticabilă în contextul încălcării obligațiilor elevului, care a creat riscul difuzării acestora prin trimiterea fotografiilor neautorizate, mai ales că nu era vorba de un certificat final.
O cerere de autorizare a recursului împotriva hotărârii poate fi depusă la Tribunalul Administrativ Superior din Berlin-Brandenburg.
Hotărârea Camerei a treia din 21 iulie 2023 (VG 3 K 211/22)