Este permis să faci grătar doar o dată pe săptămână?! Iată ce se ascunde în spatele hotărârii judecătorești de la München

Este permis să faci grătar doar o dată pe săptămână?! Iată ce se ascunde în spatele hotărârii judecătorești de la München

Există limite în ceea ce privește frecvența cu care vă puteți aprinde grătarul în propria grădină, pe terasă sau pe balcon? Un bărbat din Bavaria și-a dat în judecată vecinul pentru că mirosul constant al grătarului îl deranja – și i s-a dat dreptate!

Vă explicăm cum s-a ajuns la această decizie extraordinară a Tribunalului Regional din München și ce înseamnă aceasta pentru toți pasionații de grătare.

După lunile întunecate de iarnă, abia au început să apară primele raze de soare cu temperaturi plăcute de 15-20°C, iar pentru mulți cetațeni este timpul să iasă afară și să se apuce de grătar! Primăvara doar miroase a carne la grătar. Dar ceea ce este cea mai mare pasiune pentru unii poate fi o pacoste pentru alții. Acesta a fost cazul unui pensionar din Munchen, care s-a simțit hărțuit de vecinul său pentru că își aprindea constant grătarul pe balcon. În cele din urmă, Tribunalul Regional I din München a dat dreptate inculpatului și i-a ordonat acestuia să se limiteze la patru grătare pe lună. Ce înseamnă acest lucru pentru noi, cei care ne ocupăm cu grătarele?

Care a fost, de fapt, obiectul judecății?

Această dispută legată de grătarul din Munchen este un fel de dispută clasică de cartier. UE.legal va explica faptele cazului: “Disputa a avut loc între proprietarii unei asociații de proprietari dintr-un complex rezidențial. Reclamantul a cerut ca pârâtul să se abțină de la diverse acțiuni – printre altele, dorea să interzică copiilor pârâtului să se dea pe trambulina instalată în grădină în timpul orelor de liniște (de la ora 12.00 la 15.00 și de la 20.00 la 21.30) și, de asemenea, să facă grătare în grădină sau pe terasă, în măsura în care de mai mult de 5 ori pe an sau de mai mult de 2 ori pe lună.”

Ceea ce ne surprinde în acest litigiu este faptul că vecinul inculpat nu a făcut grătarul pe un grătar cu cărbuni, al cărui fum este perceput de obicei ca fiind deosebit de acru și deranjant. În schimb, inculpatul a făcut grătarul pe balconul său cu un grătar electric cu fum redus.

“Instanța a luat probe și a ajuns la concluzia că grătarul de pe terasa aparținând apartamentului pârâtului produce totuși fum și mirosuri care – cel puțin atunci când fereastra este deschisă – pătrund în apartamentul reclamantului și sunt, de asemenea, clar perceptibile pe balconul aparținând acestui apartament. În plus, instanța a ajuns la concluzia că, din cauza frecvenței cu care se organizau în trecut grătare pe terasa aparținând apartamentului pârâtului (conform declarațiilor martorilor, cel puțin o dată pe săptămână, dar uneori și mai frecvent), reclamantul a fost afectat în mod nejustificat de fumul și mirosurile care pătrund.

Instanța a precizat în mod expres că grătarul și deranjul provocat de fumul și mirosurile de mâncare care rezultă din acesta trebuie să fie acceptate într-o anumită măsură ca un comportament acceptabil din punct de vedere social. Chiar dacă grătarul provoacă doar aburi și mirosuri de carne și pește, trebuie să se țină seama de interesele și preocupările celorlalți proprietari de apartamente și, prin urmare, trebuie să existe momente în care aceștia să nu fie deranjați de mirosurile și fumul de la grătar, cu fereastra deschisă în apartament sau pe balconul lor. Trebuie remarcat faptul că proprietarii de apartamente preferă să stea în apartamentele lor sau pe balcoanele aparținând apartamentelor lor atunci când vremea este frumoasă și la sfârșit de săptămână și în zilele de sărbători legale cu ferestrele deschise, adică în momentele în care se organizează de obicei grătarele”.

Cum s-a încheiat verdictul?

Spre surprinderea noastră, instanța s-a pronunțat în cele din urmă în favoarea reclamantului și a limitat grătarul de hobby la maximum patru ori pe lună. Cu toate acestea, rezidentul din Munchen trebuie să aibă grijă să nu facă grătar în două zile consecutive la sfârșit de săptămână, adică sâmbătă și duminica următoare sau în două duminici și sărbători legale consecutive.

Instanța a justificat hotărârea prin faptul că reclamantului i-au fost astfel garantate suficiente posibilități în weekend-uri și în zilele de sărbători legale pentru a putea sta nestingherit pe propriul balcon sau cu fereastra deschisă în apartamentul său.

Este hotărârea judecătorească acum definitivă?

Pe scurt: Da, este obligatoriu din punct de vedere juridic! Dar cum a devenit obligatoriu din punct de vedere juridic?

În primul rând, instanța locală din Wolfratshausen (Amtsgericht Wolfratshausen) a decis în primă instanță că nu există nicio pretenție împotriva pârâtului de a se abține de la a face grătare în sau pe grădina sau terasa aparținând apartamentului pârâtului. Cu toate acestea, Tribunalul Regional I din München, în apelul său, nu a admis hotărârea Wolfratshausen și a modificat-o parțial. Printre modificări se numără limitarea “grătarului de hobby” la maximum patru ori pe lună.

Această hotărâre definitivă a Tribunalului regional I din München a fost pronunțată în a doua instanță și, prin urmare, este obligatorie din punct de vedere juridic.

Ce este cu adevărat fundamental în această hotărâre?

UE.legal, va explicat: “Hotărârea poate fi transferată în alte situații ca o hotărâre de bază, dar nu este obligatoriu aplicanduse in alte Orase sau Regiunii. Când se depășește nivelul admisibil și este prezent un grătar excesiv, care duce la o afectare inacceptabilă, depinde de circumstanțele fiecărui caz în parte. Decisive pentru evaluare nu sunt doar condițiile locale, ci și, printre altele, locația grătarului, frecvența grătarului și echipamentul de grătar utilizat.”

Sfat: UE.legal recomandă proprietarilor de apartamente să verifice mai întâi dacă există deja acorduri sau rezoluții în cadrul asociației de proprietari de apartamente care să reglementeze grătarele în cadrul comunității. În acest caz din Munchen, însă, nu existau astfel de prevederi.

În ce măsură se pot referi și alții la această hotărâre?

Bineînțeles, această hotărâre ridică întrebarea pentru mulți dacă hotărârea se aplică și în cazul lor sau dacă trebuie să se teamă de o procedură similară. Noi vă putem liniști într-o oarecare măsură. Hotărârea Tribunalului Regional din München este obligatorie doar pentru părțile implicate în procedură. Vecinii dvs. pot face referire la această hotărâre, dar aceasta nu are un efect obligatoriu. Așadar, deocamdată, puteți să vă relaxați și să vă bucurați în continuare de grătarul dumneavoastră.

erichmocanu

Activist Civic fondator AEBS.org, Jurnalist si Expert extern in UE-GDPR / DPO