Există dreptul la concediu de odihnă pentru perioada de boală? Reglementările actuale

Există dreptul la concediu de odihnă pentru perioada de boală? Reglementările actuale

Reglementările privind dreptul la concediu de odihnă în caz de boală sunt clar definite în articolul 9 din Legea federală privind concediul de odihnă (BUrlG). Acest alineat prevede următoarele:

„În cazul în care un angajat se îmbolnăvește în timpul concediului, zilele de incapacitate de muncă, dovedite printr-un certificat medical, nu se iau în calcul pentru concediul anual.”

Cine are dreptul la concediu?

Concediul plătit este un drept legal pentru toți angajații din Germania. Numărul de zile este reglementat în detaliu în Legea federală privind concediul (BUrlG). În prezent, fiecare angajator trebuie să acorde cel puțin 20 de zile (pentru o săptămână de cinci zile) sau 24 de zile (pentru o săptămână de șase zile). Cu toate acestea, în funcție de contractul de muncă sau de contractul colectiv de muncă, poate fi mai mult. Persoanele cu handicap grav cu o săptămână de cinci zile au cinci zile de concediu anual în plus.

Am dreptul la concediu dacă sunt bolnav pentru o perioadă mai lungă de timp?

În principiu, dreptul la concediu de odihnă în caz de boală – chiar și în cazul unei boli de lungă durată – nu trebuie să fie zdruncinat. Acest lucru rezultă nu în ultimul rând din jurisprudența Curții Federale a Muncii (Bundesarbeitsgericht, BAG), care a decis că prestarea muncii nu are nicio influență asupra dreptului la concediu. În consecință, dreptul la concediu rămâne valabil și în cazul în care un angajat lipsește pentru o perioadă mai lungă de timp din cauza unei boli.

Când expiră concediul în caz de boală?

Conform jurisprudenței Curții Federale a Muncii (Bundesarbeitsgericht, BAG), în cazul unei boli de lungă durată, dreptul la concediu de odihnă poate fi solicitat până la 15 luni de la sfârșitul anului de concediu. Prin urmare, o pierdere definitivă a zilelor de concediu de odihnă este de așteptat doar în cazul unui concediu medical care durează mai mulți ani sau la data de 31 martie a anului calendaristic următor (BAG, ref.: 9 AZR 353/10). Această perioadă se numește perioadă de report. Este bine de știut: Convențiile colective pot prevedea, de asemenea, o perioadă de report mai lungă.

În 2009, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a renunțat la „vechea” jurisprudență și a decis că există dreptul la concediu anual plătit chiar și în cazul unei boli de lungă durată. În motivare, se afirmă că, în conformitate cu legislația europeană, există un drept la un concediu minim de patru săptămâni. Cu toate acestea, acest lucru nu ar fi pus în aplicare dacă angajații aflați în concediu medical de lungă durată și-ar pierde dreptul la concediu în conformitate cu reglementările naționale (cauza C-350/06).

Curtea Europeană de Justiție a răsturnat termenul rigid de 15 luni al Curții Federale a Muncii într-o hotărâre recentă din 22 septembrie 2022 (Ref.: C-518/20). Potrivit acestei hotărâri, drepturile la concediu nu mai expiră automat după 15 luni doar pentru că angajatul nu a depus o cerere de concediu. Este responsabilitatea angajatorului să acorde concediul și îl obligă pe acesta să facă dovada acestui lucru. În cazul în care angajatorul nu respectă această obligație de a furniza dovezi, dreptul la concediu plătit rămâne valabil.

Când expiră dreptul la concediu de odihnă conform contractului colectiv de muncă în caz de boală?

Menținerea sau nu a unui concediu suplimentar convenit colectiv în caz de boală prelungită, în plus față de concediul minim prevăzut de lege, depinde de contractul colectiv respectiv. În principiu, dispozițiile Legii federale privind concediul (BUrlG) se aplică dreptului la concediu în caz de boală. Cu toate acestea, în cazul în care contractul colectiv conține dispoziții specifice privind transferul și compensarea concediului, pot exista abateri.

78 de săptămâni de boală: Ce se întâmplă atunci?

Chiar și după o perioadă atât de lungă de absență, de exemplu din cauza epuizării, nu trebuie să vă temeți imediat pentru zilele de concediu, deoarece: Dreptul la concediu se acumulează și în cazul în care raportul de muncă este „suspendat” pentru o perioadă de timp. Dreptul dumneavoastră la indemnizația de boală expiră după 78 de săptămâni. Cu toate acestea, întrucât perioada obișnuită de expirare a concediului anual începe întotdeauna la sfârșitul anului respectiv, aveți încă timp să vă luați zilele de concediu după 78 de săptămâni, în funcție de momentul în care a început boala dumneavoastră. Dacă vă părăsiți locul de muncă imediat după boală, este posibil să aveți dreptul și la indemnizația de concediu.

Pot să mi se plătească dreptul la concediu pe durata unei boli de lungă durată?

Deși Legea federală privind concediul (BUrlG) prevede că, în anumite cazuri, concediul vă poate fi plătit, nu este chiar atât de simplu. Există prevederi relativ restrânse pentru plata concediului la care aveți dreptul. Concret, o așa-numită plată a concediului este posibilă doar dacă un raport de muncă este pe cale să se încheie și, în același timp, există încă un drept la concediu rezidual care nu poate fi luat în timpul scurt disponibil. Acest lucru se poate întâmpla, pe de o parte, în cazul unui acord de reziliere sau al unei încetări fără preaviz, iar pe de altă parte, în cazul unei încetări obișnuite. Acest din urmă scenariu apare dacă șeful dumneavoastră depinde de serviciile dumneavoastră până în ultima zi și, prin urmare, este de acord cu dumneavoastră să vă plătească concediul rămas. În acest fel, el poate continua să se bazeze pe dumneavoastră până la sfârșitul oficial al contractului de muncă.

Situația este similară în cazul unei boli de lungă durată: dacă sunteți bolnav pentru o perioadă lungă de timp și apoi vă părăsiți direct locul de muncă fără a putea să vă luați concediul rămas, aveți dreptul la o indemnizație de concediu.

Primesc indemnizație de concediu dacă primesc indemnizație de boală?

În principiu, angajații au dreptul la plata concediului de odihnă chiar dacă au fost absenți pentru o perioadă mai lungă de timp. O excepție de la această regulă apare în cazul în care există un acord contractual explicit care stipulează că primirea indemnizației de concediu este direct legată de începerea concediului.

Bolnav în timpul vacanței / Concediului

Ce se întâmplă dacă mă îmbolnăvesc în vacanță?
Chiar dacă mulți angajați din Germania nu sunt conștienți de acest lucru: zilele de concediu în care sunteți bolnav nu sunt neapărat pierdute. Dimpotrivă: cu un certificat medical corespunzător care să dovedească incapacitatea dumneavoastră de muncă, zilele de concediu pierdute nu pot fi luate în calcul pentru concediul anual. La urma urmei, zilele de concediu ar trebui să servească sănătății și relaxării dvs. și nu recuperării dvs.

În cazul în care vă îmbolnăviți în timpul concediului, trebuie să prezentați un certificat medical pentru prima zi de boală.

Ce se întâmplă dacă vă îmbolnăviți înainte de vacanță?

Dacă vă îmbolnăviți cu puțin timp înainte de o vacanță planificată, nu trebuie neapărat să vă îmbolnăviți și să călătoriți cu răceală și febră. Mai degrabă, în acest caz, aveți dreptul de a vă reprograma vacanța în urma consultării cu angajatorul dumneavoastră. Zilele de concediu în care sunteți bolnav de facto nu se scad din concediul anual.

Între timp, problema dacă un angajat are sau nu dreptul de a pleca în concediu imediat după ce s-a încheiat o boală este adesea neclară în dreptul muncii. Angajatorii susțin adesea aici că un angajat trebuie să se întoarcă la birou după ce s-a recuperat timp de cel puțin o zi înainte de a-și lua concediu. De fapt, însă, astfel de reglementări nu au niciun fel de temei juridic. Dimpotrivă, un concediu care a fost deja aprobat poate fi refuzat doar în cazuri excepționale, de exemplu dacă angajatorul invocă motive operaționale urgente.

Pot pleca în vacanță deși sunt în concediu medical?

Dacă plecați în concediu de odihnă deși sunteți în concediu medical este, în general, la discreția dumneavoastră. De asemenea, în Germania nu există nicio reglementare legală cu privire la distanța la care puteți călători atunci când sunteți în concediu medical.

Cu toate acestea, există o excepție în cazul în care călătoria planificată vă împiedică să vă recuperați. Adaptați-vă comportamentul la tipul de boală și la instrucțiunile medicului. Dacă plecați într-o vacanță de aventură cu un caz grav de gripă sau mergeți la schi cu un braț rupt, acest lucru ar putea fi un motiv de avertisment – sau, în cazul unei repetări, chiar de concediere imediată. Când anume o vacanță stă în calea recuperării dumneavoastră și constituie o încălcare a obligațiilor contractuale poate fi decisă doar de la caz la caz.

Ceea ce este clar, însă, este că oricine simulează o boală pentru a pleca în concediu nu numai că încalcă contractul, dar este și pasibil de urmărire penală. În acest caz, este vorba de fraudă.

Am dreptul de a pleca în timpul reintegrării?

În timpul reintegrării după o boală, sunteți în continuare considerat inapt pentru muncă. Prin urmare, relația dvs. de muncă este suspendată și, prin urmare, dreptul dvs. la concediu nu poate fi îndeplinit în această perioadă. Cu toate acestea, continuați să vă acumulați dreptul la concediu și puteți solicita concediul atunci când reintegrarea este finalizată cu succes.

În cazul reintegrării treptate la locul de muncă propriu-zis, se vorbește adesea de așa-numitul model Hamburg. Acesta este reglementat la articolul 74 din Codul social Cartea V și la articolul 28 din Codul social Cartea IX și este considerat o măsură care este recomandată și planificată pentru perioada de după externarea după o absență îndelungată de la locul de muncă și reabilitarea ulterioară sau tratamentul spitalicesc. O notă în acest sens poate fi găsită, de obicei, în raportul de externare. Scopul este ca dumneavoastră să vă regăsiți ușor și în etape în viața profesională. În Germania, acest program de reintegrare este oferit membrilor asigurării legale de sănătate (GKV). Există o procedură similară pentru cei asigurați în cadrul asigurării private de sănătate (PKV), inclusiv pentru funcționarii publici.

Ce se întâmplă cu concediul meu în cazul unui acord de reziliere?

Dacă semnați un acord de încetare a contractului de muncă și, ca urmare, părăsiți un loc de muncă, aveți de obicei dreptul la o indemnizație de concediu. În termeni concreți, acest lucru înseamnă că angajatorul vă va plăti pentru zilele de concediu pe care nu le-ați putut lua. Această reglementare este prevăzută în Legea federală privind concediul (BUrlG). Situația este diferită în cazul în care rămâneți la locul de muncă suficient de mult timp pentru a vă lua concediul rămas. În acest caz, acordarea concediului are prioritate față de dreptul dumneavoastră la indemnizație. Prin urmare, în acordurile de încetare a contractului de muncă, se convine adesea că angajatul va fi eliberat irevocabil de la locul de muncă, soluționând astfel orice pretenții de concediu restante. Prin urmare, concediul dumneavoastră va fi plătit numai dacă într-adevăr nu mai aveți timp să îl luați.

Poate fondul de asigurări de sănătate să compenseze indemnizația de concediu cu indemnizația de boală?

Nu. Deși în trecut a existat o confuzie în această privință și au existat opinii juridice parțial divergente care se confruntau între ele, această chestiune a fost clarificată în mod clar printr-o hotărâre a Curții Sociale Federale. În 2006, instanța a hotărât că o plată de concediu nu conduce la o întrerupere temporară a prestațiilor de boală sau la o compensare cu prestațiile de boală (Ref.: B 1 KR 26/05 R).

Este scutită de impozit indemnizația de concediu în caz de boală?

Indemnizația de concediu este considerată venit supus contribuțiilor de asigurări sociale și este impozitată în consecință. Aceasta înseamnă că se deduc impozitul pe salariu și impozitul bisericesc, precum și contribuțiile la asigurările de sănătate, de pensie și de îngrijire pe termen lung.

erichmocanu

Activist Civic fondator AEBS.org, Jurnalist si Expert extern in UE-GDPR / DPO