Inchisoare de până la doi ani pentru Like sau Distribuire

a person in tie dye sweater doing thumbs up
Inchisoare de până la doi ani pentru Like sau Distribuire

Clasificarea penală a acțiunilor din social media nu se dezvoltă la fel de repede ca și media însăși. Nu se vor găsi paragrafe în Codul penal (StGB) care să se ocupe direct de „like-ul” unei postări ilegale pe Facebook, deoarece dreptul penal al mass-media este un subdomeniu relativ tânăr al dreptului.

Pe de altă parte, numărul de infracțiuni penale pe internet continuă să crească, deoarece în anonimatul (doar perceput) al World Wide Web, pragul de inhibiție este semnificativ mai mic decât dacă ar fi vorba de confruntarea cu oamenii în realitate. Consecința: instanțele trebuie să interpreteze normele de drept penal existente și să vadă în ce măsură acestea sunt aplicabile faptelor legate de mass-media – aceasta este ceea ce a făcut Tribunalul Regional din Meiningen (decizia din 05.08.2022, ref. 6 Qs 146/22).

Simplă exprimare sau acțiune relevantă din punct de vedere penal?

În urma dublului asasinat al unui ofițer de poliție în districtul Kusel, a existat un val de reacții pe rețelele de socializare. Cu toate acestea, acestea nu au fost nicidecum toate îndoliate. Au apărut, de asemenea, o serie de comentarii batjocoritoare, chiar și necuviincioase. „Nici măcar o secundă de tăcere pentru aceste creaturi” – asta a scris un utilizator Facebook ca răspuns la programarea ceremoniei de comemorare a celor doi polițiști uciși. Cu toate acestea, acuzatul, care a făcut obiectul procesului de la Tribunalul Regional Meiningen, nu a scris el însuși această postare, ci doar i-a dat un „like”, adică un „thumbs-up”. Acum el trebuie să răspundă în fața instanței pentru denigrarea memoriei celor decedați (§ 189 StGB) și aprobarea unor infracțiuni penale (§ 140 numărul 2 StGB). A fost efectuată chiar și o percheziție domiciliară pentru a preleva probe. Au fost confiscate telefoane inteligente și medii de stocare și au fost examinate dispozitivele de stocare online – tribunalul districtual din Meiningen s-a conformat solicitării procurorului. Până în prezent, „likerul” s-a apărat fără succes împotriva acestei acțiuni, deoarece Tribunalul districtual Meiningen i-a respins plângerea din următoarele motive.

Disprețuirea memoriei celui decedat printr-un simplu Like pe Facebook?

În ceea ce privește contribuția inițială, Tribunalul Regional a făcut următoarele considerații: Calificarea celor doi ofițeri de poliție uciși drept (simple) creaturi nu era compatibilă cu dreptul fundamental la demnitate umană. În plus, afirmația „nici măcar o secundă de tăcere” a fost o invitație de a nu comemora victimele și, prin urmare, de a nu le acorda nici măcar o fracțiune din onoarea celor morți. Acest lucru trebuia înțeles ca o gravă insultă la adresa onoarei și, în acest sens, ca o denigrare a memoriei celor decedați.

Instanța a continuat prin a declara: Reclamantul și-ar fi însușit această postare ilegală, dându-i „like”. Prin urmare, declarația făcută de o altă persoană i-ar putea fi atribuită. Motivul a fost acela că sensul real al funcției „Like” de pe Facebook și de pe platforme similare constă tocmai în afișarea aprobării în exterior. Acest lucru este deja evident din conținutul simbolic al degetului mare în sus, care este interpretat în sensul aprobării și al susținerii. Prin urmare, faptul de a da „Like” contribuției ilicite ar putea duce la răspundere penală în temeiul articolului 189 din Codul penal. Se poate impune o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani sau o amendă.

Un Like (de exemplu, pe Facebook) poate fi, de asemenea, o aprobare a unei infracțiuni.

În opinia instanței, autorul postării inițiale a negat orice demnitate victimelor omuciderii și a tolerat astfel uciderea celor doi polițiști. Pentru că oricine refuză victimelor unei crime orice respect și demnitate este în mod clar și susținător al crimei în sine. În plus, afirmația din postarea de pe Facebook era de natură să tulbure liniștea publică din cauza difuzării sale necontrolate. În continuare, Curtea Regională a precizat că, prin atribuirea postării, „cel care a dat like” a aprobat, de asemenea, uciderea polițiștilor. Acest lucru l-ar face, de asemenea, pasibil de urmărire penală în temeiul articolului 140 numărul 2 din Codul penal. În acest caz, infractorul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani sau o amendă.

Nu există încă o condamnare definitivă a lui Liker

Atenție: Decizia Tribunalului Regional din Meiningen nu a condus încă la o condamnare obligatorie din punct de vedere juridic a „Likerilor”. Aceasta confirmă doar relevanța penală fundamentală a „plăcerii”. Prin urmare, și „a da like” unui conținut pasibil de pedeapsă poate fi pedepsit. Prin urmare, se clarifică doar faptul că posibilitatea de condamnare a „Likerelor” este în cameră. Din acest motiv, Tribunalul Regional Meiningen a considerat că percheziția domiciliară este legală.

Se merge mai departe: „Like-rul” depune o sesizare de neconstituționalitate

Cu toate acestea, reclamantul, adică „likerul”, nu a vrut să se mulțumească cu această argumentație a Tribunalului Regional din Meiningen și a luat acum calea spre „foarte sus”. A fost depusă o plângere constituțională împotriva deciziilor Tribunalului Local Meiningen și ale Tribunalului Regional Meiningen. Prin urmare, Curtea Constituțională Federală va trebui să decidă acum dacă o persoană poate fi pasibilă de urmărire penală prin simpla „simpatie” pentru un conținut ilegal și dacă o percheziție domiciliară este justificată în acest caz.

Credeți că v-ați comportat greșit în utilizarea mass-media?

Ați distribuit sau ați dat „like” unui conținut în noile media care poate că nu a fost în regulă și vă întrebați ce se va întâmpla acum? Dacă ajungeți efectiv în atenția procuraturii sau a poliției, veți fi condus într-o anchetă în calitate de acuzat. Aveți dreptul de a comenta sau de a păstra tăcerea și de a vă desemna un avocat. Nu ezitați să ne contactați în cazul în care aveți probleme!

UE.LEGAL – Avocatul dumneavoastră pentru Internet și mass-media

Atunci când aveți nevoie de ajutor, avocații noștri specialiști în domeniul juridic vă stau la dispoziție. Suntem specializați în domeniul dreptului mass-media, precum și în dreptul general al internetului și vă reprezentăm cu cea mai mare competență și experiență posibilă. Pentru aceasta, ne puteți contacta cu ușurință: Fie prin e-mail (contact@ue.legal), fie prin telefon sau prin formular direct.

erichmocanu

Activist Civic fondator AEBS.org, Jurnalist si Expert extern in UE-GDPR / DPO